Vijesti

Poziv na izbore u Gradu Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo već je ranije objavilo da se za grad Mostar, nakon punih 12 godina, 20. prosinca, raspisuju Lokalni izbori.  Bila je otvorena mogućnost da se glasuje dopisno, o čemu smo već pisali i pozvali vas da upoznate povjerene vam vjernike. Kakav je odziv bio, to nije na nama da provjeravamo.  Kada se određivao datum izbora onda smo službeno (18. srpnja) od Središnjeg izbornog povjerenstva pitani da li se 20. prosinca u Katoličkoj Crkvi slavi "

Opširnije …

SVIM SVEĆENICIMA BISKUPIJA U HERCEGOVINI

Na Ordinarijat su već počeli pristizati upiti kako u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji organizirati liturgijska slavlja u ,,jakim vremenima" Liturgijske godine, koja nam nadolaze, posebno s obzirom na adventske Mise zornice, veliku božićnu ispovijed kao i na slavlje blagoslova obitelji. Već smo u prošloj Okružnici naveli da ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno njoj javno se oglašavati.

Opširnije …

Okružnica msgr.Petra Palića o doprinosu Crkve u sprečavanju širenja zaraze korona virusa

Svjedočimo kako iz dana u dan situacija s pandemijom korona virusa postaje sve teža. Sve je više zaraženih, a onda posljedično tomu teško oboljelih i preminulih. Ono što se događa na svjetskoj razini, ne mimoilazi ni naše prostore. Nemali je broj naših vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, koji su morali u raznim oblicima iskusiti ovu „kugu“ 21. stoljeća. Na području za koje pastoralno skrbi i kojim kanonski upravlja ovaj Ordinarijat do sada je (od ožujka ove 

Opširnije …

Lokalni izbori u BiH 2020.

Dostavljajući Ti u prilogu "Vodič za prijavu birača za glasovanje izvan BiH za Lokalne izbore u BiH 2020.", ovim Ti živo preporučamo da povjerene Ti vjernike, prijatelje i poznanike, a u Mostaru imaju prebivalište od 1991. godine,  upoznaš o važnosti izbora u gradu Mostaru te ih pozoveš da se prijave i upute zahtjev za dopisno glasovanje i dostavljanje glasačkih listića. Jasno, ovu mogućnost mogu iskoristiti oni koji imaju prebivalište u Mostaru (kako rekosmo od 1991. do danas) a trenutno se nalaze izvan BiH.  

Opširnije …

Crkveni čin primopredaje biskupske službe

Kako je svima već znano, odlukom pape Pranje, objavljenom na spomendan sv. Benedikta, 11. srpnja 2020., msgr. Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, a msgr. Petar Palić, biskup hvarski, imenovan je biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze.

Opširnije …

Obavijest o slavlju Male Gospe u Jablanici

Bliži se blagdan Male Gospe koji ova župa na poseban način slavi iako nije patron. Stoga vas želim ovim dopisom izvijestiti o programu slavlja kako biste mogli na vrijeme uskladiti svoje termine i izvijestiti svoje župljane. Ove godine naša župna zajednica organizira trodnevnicu, od subote 5. rujna do utorka 7. rujna. Svaki dan u 18 sati započinje molitva krunice i litanija, a za to vrijeme je prigoda za svetu ispovijed. Nakon krunice odmah slijedi sveta misa.

Opširnije …

BISKUP KUTLEŠA - NADBISKUP KOADJUTOR

Jučer, 11. srpnja 2020., na blagdan sv. Benedikta, Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je vijest da je papa Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjega porečkoga i pulskoga biskupa.

Opširnije …

POZDRAVNA DOBRODOŠLICA BISKUPU PETRU

Sretan Ti blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja Reda benediktinaca od 529. godine, nebeskoga zaštitnika Europe od 1964., tvorca molitveno-radne poslovice Ora et labora - Moli i radi, te divne poticajnice kršćanske evangelizacije i svake zdrave civilizacije! Pozdravlja Te Hercegovina, osobito katolička zajednica iz Čajniča, župe nevesinjske, koja u mjesnoj crkvici slavi svetkovinu sv. Benedikta, zaštitnika Čajniča, 165 km od Mostara! Danas na sveto Benediktovo raduje se i onih

Opširnije …

Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru

Poštovani birači, Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održati će se 4. i 5.7.2020., za područje Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru, u Osnovnoj školi Petra Bakule, u ulici Kralja Tomislava 9. GKRH poziva sve birače da iskoriste svoje aktivno biračko pravo i glasaju po svojoj savjesti. Kako će se ovi izbori održati u posebnim uvjetima dužni smo navesti nekoliko napomena:

Opširnije …

Drugi susret biskupa i svećenika Puljića

Drugi susret biskupa i svećenika Puljića predviđen je za subotu, 4. srpnja 2020. u Blagaju. Svetu Misu s početkom u 11 sati predvodit će, ako Bog da, uzoriti kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa zadarskim nadbiskupom i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem povodom njihove 30. obljetnice biskupstva, kardinalove 50. obljetnice svećeništva i 75. godine života. Prigodnu propovijed uputit će mjesni biskup mons. Ratko Perić.

Opširnije …