Vijesti

POŠTOVANI ŽUPNICI, BRAĆO SVEĆENICI!

Dvije su rečenice koje se kroz izjave i poruke Ordinarijata i biskupa ordinarija u ovom kriznom vremenu provlače: da je sve privremeno i promjenljivo pa je stoga teško na dnevnoj razini pratiti sve pomake u razvoju situacije i opasnosti od korona-virusa, kamo li da se mogu donositi dugoročne odluke i predviđanja. Pa i sama Sveta Stolica u 5 dana morala je ažurirati neke svoje odredbe, i

Opširnije …

PORUKA SVEĆENIKA U VREMENU IZOLACIJE

U ovo vrijeme velikih kušnji, kada je sve podređeno borbi protiv pandemije koronavirusa, dobro je uzeti vrijeme za razmišljanje o važnim stvarnostima u životu. Koliko god bila važna briga i za vlastito zdravlje i zdravlje drugih, treba biti svjestan da, za jednog vjernika, zdravlje nije najvažnija kategorija. Najvažnija kategorija je vječno spasenje. Briga oko zaštite drugih, pridržavanje i poštivanje svih propisa koje određuju zakonite vlasti spada u kršćansku krepost ljubavi

Opširnije …

Okružnice i napomene za Uskrs 2020.

U prilogu dostavljamo kopije Odredaba Svete Stolice u vezi sa slavljem Velikoga tjedna u ovim izvanrednim okolnostima pandemije, a mi smo ih objavili na našem portalu. U Dekretima od 19. i 25. ožujka 2020. kaže se da se u katedralama i župnim crkvama trebaju slaviti sv. Mise i obredi Velikoga tjedna, bez okupljanja naroda, ali da vjernici trebaju znati kada su sv. Mise i obredi u njihovoj župnoj crkvi. Koliko će vjernici osobno i nazočno moći sudjelovati u tim sv. obredima, ovisi o situaciji i o odredbama pojedinih stožera u pojedinim zemljama svijeta.

Opširnije …

MENTALNO ZDRAVLJE U DOBA KORONAVIRUSA

Prema nedavnoj studiji koju su proveli diljem Kine, stručnjaci s područja mentalnog zdravlja ukazuju na psihološki stres kojem su izložene osobe u Kini, te ukazuju na važnost brige za mentalno zdravlje u vremenu pandemije. S tim u svezi pokušat ćemo dati neke smjernice kako očuvati mentalno zdravlje. Prvi korak, za neke i najzahtjevniji, sastoji se u tome da prihvatimo novonastalu situaciju. Da ovo nije stanje koje se mijenja preko vikenda, već nova situacija koja zahtijeva i druga životna pravila.

Opširnije …

NE PONOVILO SE!

Kao župnik imam potrebu sa svojim župljanima podijeliti jedno neugodno iskustvo koje mi se dogodilo jučer, na jednoj od dviju svetih misa, pete korizmene nedjelje (29. 3. 2020.), koje smo slavili pod trijemom, ispred naše crkve. 
Naime, jedna osoba, koja je bila najbliže oltaru i od koje sam započeo pričešćivati, zatekla me svojom reakcijom jer nije htjela primiti pričest na ruku, iako sam pred njom, najprije tiho, a onda i glasno rekao „na ruku“.

Opširnije …

Molitva u vremenu širenja bolesti

Svemogući vječni Bože, okrjepo u nevoljama, potporo u slabostima, od Tebe sva stvorenja primaju život i dobivaju životnu snagu. Dolazimo k Tebi, zazivajući Tvoje milosrđe, jer spoznajemo nestalnost ljudskosti živeći iskustvo širenja bolesti. Tebi povjeravamo bolesnike i njihove obitelji: udijeli zdravlje njihovu tijelu, duhu i duši. Svim članovima društva pomozi vršiti povjerene im pozive i zadaće te jačati duh međusobne solidarnosti. Podupiri i nadahnjuj liječnike i sve zdravstvene djelatnike u njihovoj službi, a osobito njegovatelje koji izbliza skrbe za

Opširnije …

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

IKA, 26. ožujka 2020.: Vjernicima koji su zaraženi virusom Covid-19, uobičajeno zvanim koronavirus, kao i zdravstvenim djelatnicima, članovima obitelji i svima koji se s bilo kojega naslova, pa i molitvom, brinu o njima, udjeljuju se posebni oprosti. „U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, molitvi postojani.“ (Rim 12, 12) Ove riječi, koje je sveti Pavao napisao Rimskoj Crkvi, odjekuju cijelom poviješću Crkve i usmjeravaju prosudbu Crkve pred svakim trpljenjem, bolešću i nevoljom.

Opširnije …

ODGOĐEN JE SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZAGREBU

Prema odluci HBK odgađa se 11. Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se trebao održati 9. i 10. svibnja 2020., u Zagrebu. Više informacija možete pronaći na website: zagreb.shkm.hr - na kojoj službeno stoji i ovo: Zagrebačka nadbiskupija, kao organizator jedanaestog Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), ovime priopćuje odluku Hrvatske biskupske konferencije, da je SHKM koji je trebao biti održan 9. i 10. svibnja u Zagrebu za sada odgođen. Novi termin Susreta nije predviđen u 2020. godini.

Opširnije …

Dr. Alemka Markotić je praktična vjernica koja javno svjedoči svoju katoličku vjeru

Jedna od vodećih osoba u borbi protiv širenja koronavirusa u Hrvatskoj, dr. Alemka Markotić, jučer je nakon potresa u Zagrebu poslala važnu poruku građanima Hrvatske. Index javlja kako je u javljanju uživo dr. Markotić komentirala novonastalu situaciju ovim riječima: “U situacijama kao što je ova svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu.

Opširnije …

DODATNI ŽUPNI OGLASI, 24. 3. 2020.

Poštujući odredbe Federalnoga stožera civilne zaštite i Kriznoga stožera HNŽ-a dajem na znanje župljanima župe sv. Tome apostola nekoliko informacija: v Od danas uključivo, utorak 24. 3. 2020., zbog policijskog sata koji počinje u 18 h, večernje dnevne Svete Mise bit će u 17 h. Crkva je otvorena svaki dan, od 11 h do 12h, te od 16 h do 17,30 h za osobno klanjanje i molitvu. I u drugo vrijeme po potrebi pojedinih vjernika. Dobro se prije najaviti župniku don Kreši na telefon

Opširnije …