Vijesti

ŽUPNIKOV PROGLAS ŽUPLJANIMA ŽUPE SV. TOME APOSTOLA

Molim sve župljane koji imaju mogućnost neka pročitaju Biskupove Dodatne upute i odredbe - corona virusu na našoj župnoj Web stranici u ovoj rubrici Aktualnosti. Po tim uputama treba se ravnati za sutra, 4. korizmenu nedjelju, 22. 3. 2020. i ostale radne dane. Do sljedeće Upute. Biskup se u svojim Uputama poziva na zapovijed Federalnog stožera civilne zaštite i Kriznog stožera HNŽ-a. Molim sve župljane da poštuju ove Biskupove i stožerske odredbe.

Opširnije …

HRABRI BUDIMO

Povijest Crkve pamti i teže dane, jednako radilo se o ratovima ili kugama. Crkva je uvijek bila otvorena i dostupna – sama od sebe nije se zatvarala i u sebe povlačila! Uvijek je imala odgovor vjere i razuma na razne životne kušnje. To je i danas naš zadatak. Stoga vas i pozivamo da u ovom vremenu budemo utjeha i okrjepa, u prvom redu duhovna i sakramentna, a onda i karitativno-humanitarna, istaknuo je biskup Ratko u ponovnu obraćanju svećenicima u situaciji razvoja i opasnosti koronavirusa. Dopis prenosimo u cijelosti:

Opširnije …

Fra Josip Blažević o ‘inatljivim kršćanima’ u doba koronavirusa: Zašto njihovi stavovi nisu kršćanski

Zar ćemo se bacati s brda kako bismo dokazali svoju vjeru da nam ni smrt ne može nauditi? Ili ćemo posezati za bočicama otrova kako bismo dokazali svoju vjeru da nam ni otrov neće naškoditi? Onda nam ni pekari ne trebaju, jer je Isus i kruh umnažao! Fra Josip Blažević na svom je Facebook profilu objavio zanimljiv tekst o ‘inatljivim kršćanima’ u doba koronavirusa. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Opširnije …

KLERU I PUKU U HERCEGOVINI

Obraćam vam se ovim pismom danas, na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika velikoga dijela naše mjesne Crkve: Mostarsko-duvanjske biskupije. Sv. Josipa Crkva časti kao najsnažnijega zaštitnika slabih i potrebnih pomoći. Stoga ćemo se u ovim vremenima kušnje na poseban način utjecati zagovoru ovoga Božjeg ugodnika kojemu, nakon Gospe, naše Majke po milosti, pripada najveća čast i dika u Crkvi.

Opširnije …

Upute i odredbe za ponašanje u situaciji proglašene pandemije koronavirusa

Sadašnja, službeno proglašena pandemija koronavirusa tiče se svih članova Katoličke Crkve. Nakon savjetovanja i dogovora kao dijecezanski biskupi zajedno vam upućujemo – za sada – ove napomene da ih priopćite svojim župljanima i da se prema njima ravnate. I u ovoj sadašnjoj kušnji mi kao Kristovi vjernici svoje pouzdanje stavljamo u ruke svoga Stvoritelja i Spasitelja,

Opširnije …

TROPLETOVI DANI KULTURE 26. 10.-28.11. 2019.

Misu s homilijom, a potom predavanje za studente i mlade u župi sv. Tome apostola, u utorak 29. 10. 2019., u 18 h održat će poznati salezijanac iz Zagreba, don Mihovil Kurkut. Tema predavanja je: KAKO BITI MLADI KATOLIK DANAS? Kazališna predstava o životu sluge Božjega Petra Barbarića:  SNOVOPRIČA, održat će se u četvrtak,  31. 10. 2019., u 19 h, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ulaz slobodan.

Opširnije …

O rodnoj ideologiji

“Većina ljudi ne zna što ta ideologija donosi i zbog toga se ne osjećaju ugroženima”[1] primjećuju biskupi u Poljskoj, a kako je dužnost “svega Božjeg naroda, osobito pastira i teologa, da uz pomoć Duha Svetoga slušaju, razabiru i tumače razna mišljenja našeg vremena te ih prosuđuju u svjetlu riječi Božje”[2] priliči raskrinkavati djela tame kako ne bi imali udjela u njima

Opširnije …

Okružnica u progodi 50. obljetnice sv. ređenja biskupa Ratka

Drugi vatikanski koncil za Biskupiju kaže da je dio naroda Božjega, povjeren biskupu, uza suradnju svećenika, da ga pase tako da bi, prianjajući uza svoga pastira, koji ga po Evanđelju i Euharistiji u Duhu Svetome okuplja, tvorio partikularnu Crkvu u kojoj je uistinu prisutna i djeluje jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva Kristova.

Opširnije …

CRKVA POSTOJI KAD POSTOJI ZA DRUGE

Vjeronauk u školi je izraz slobode. Jedan od znakova slobode očitovao se i u ponovnom uvođenju vjerskog odgoja u predškolske ustanove te vjeronauka u osnovne i srednje škole. Bio je to znak slobode da i mi, kao Katolička Crkva, smijemo i možemo vjerovati, odnosno svoju vjeru javno očitovati te isto tako znak ostvarenoga prava da smijemo javno govoriti te mladim generacijama posredovati ono u što vjerujemo

Opširnije …

26. obljetnica stradanja Hrvata civila u Grabovici

GRABOVICA 1993-2019 Ponedjeljak 9. rujna 2019. 26. obljetnica stradanja Hrvata civila u Grabovci - 11 sati polaganje vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama domovinskog rata Grabovice - put križa od spomenika do groblja - 12 sati Sveta misa na mjesnom groblju Molitvu za pokojne i Svetu misu predvodi fra Andrija Jozić, gvardijan samostana na Šćitu

Opširnije …