Vijesti

Studentski utorak


Studentski odbor naše župe poziva vas na studentski utorak, 9. veljače 2021., u 18: 30h, gost predavač bit će fra Zvonko Benković s temom: "Što je mladima sveto". Dobro nam došli!

Opširnije …

KOLEKTA I PRINOSI SA ŽUPA CRKVA U HERCEGOVINI PORUŠENOJ BANOVINI

Na završetku prve faze prikupljanja pomoći porušenoj Banovini, naš mjesni biskup Petar Palić uputio je pismo zahvale svim svećenicima, redovnicima i redovnicima, vjernicima i svima koji su osobno, posredstvom župe ili Biskupijskog Caritasa, sudjelovali u akciji pomoći porušenoj Banovini. Pismo biskup Petra prenosimo u cijelosti:

Opširnije …

NEDJELJA RIJEČI BOŽJE 24. 1. 2021.

Aperuit illis – Apostolskim pismom Svetoga Oca Franje ustanovljuje se Nedjelja Božje riječi. 1. »Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). To je bio jedan od posljednjih čina uskrsloga Gospodina prije njegova uzašašća. Ukazao se okupljenim učenicima, s njima je lomio kruh i otvorio im pamet da razumiju sveta Pisma. Tim razočaranim i prestrašenim ljudima objavljuje smisao pashalnoga

Opširnije …

PERSONALNA MORALNA OBVEZA - (PMO)

Kako bismo našim župljanima i ostalim ljudima dobre volje omogućili da se aktivnije uključe u izgradnju župne crkve sv. Tome apostola u Mostaru, predložili smo (na početku nove Crkvene godine, Došašće 2020.)   trogodišnju akciju koja se zove Personalna moralna obveza za izgradnju crkve. Ova Personalna moralna obveza sastojala bi se u odgovornom preuzimanju obveze da se kroz tri godine svakoga mjeseca daruje 20,-KM za izgradnju crkve sv. Tome apostola u Mostaru.

Opširnije …

POZIV NA LOKALNE IZBORE U MOSTARU

U nedjelju, 20. prosinca 2020. godine, održat će se lokalni izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara. Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Niti jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 niti manje od 4 vijećnika, a jedan vijećnik mora biti iz reda Ostalih. Iz šest gradskih područja bira se 22 vijećnika (GP Sjever 2; GP Stari grad 5; GP Jugoistok 2; GP Jug 2; GP Jugozapad 7 i GP Zapad 4 vijećnika) a sa Gradske liste se bira 13 vijećnika. Tako će se konstituirati Gradsko vijeće koje bi na prvoj sjednici trebalo jednog od vijećnika izabrati za gradonačelnika Mostara.

Opširnije …

Poziv na izbore u Gradu Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo već je ranije objavilo da se za grad Mostar, nakon punih 12 godina, 20. prosinca, raspisuju Lokalni izbori.  Bila je otvorena mogućnost da se glasuje dopisno, o čemu smo već pisali i pozvali vas da upoznate povjerene vam vjernike. Kakav je odziv bio, to nije na nama da provjeravamo.  Kada se određivao datum izbora onda smo službeno (18. srpnja) od Središnjeg izbornog povjerenstva pitani da li se 20. prosinca u Katoličkoj Crkvi slavi "

Opširnije …

SVIM SVEĆENICIMA BISKUPIJA U HERCEGOVINI

Na Ordinarijat su već počeli pristizati upiti kako u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji organizirati liturgijska slavlja u ,,jakim vremenima" Liturgijske godine, koja nam nadolaze, posebno s obzirom na adventske Mise zornice, veliku božićnu ispovijed kao i na slavlje blagoslova obitelji. Već smo u prošloj Okružnici naveli da ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno njoj javno se oglašavati.

Opširnije …

Okružnica msgr.Petra Palića o doprinosu Crkve u sprečavanju širenja zaraze korona virusa

Svjedočimo kako iz dana u dan situacija s pandemijom korona virusa postaje sve teža. Sve je više zaraženih, a onda posljedično tomu teško oboljelih i preminulih. Ono što se događa na svjetskoj razini, ne mimoilazi ni naše prostore. Nemali je broj naših vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, koji su morali u raznim oblicima iskusiti ovu „kugu“ 21. stoljeća. Na području za koje pastoralno skrbi i kojim kanonski upravlja ovaj Ordinarijat do sada je (od ožujka ove 

Opširnije …

Lokalni izbori u BiH 2020.

Dostavljajući Ti u prilogu "Vodič za prijavu birača za glasovanje izvan BiH za Lokalne izbore u BiH 2020.", ovim Ti živo preporučamo da povjerene Ti vjernike, prijatelje i poznanike, a u Mostaru imaju prebivalište od 1991. godine,  upoznaš o važnosti izbora u gradu Mostaru te ih pozoveš da se prijave i upute zahtjev za dopisno glasovanje i dostavljanje glasačkih listića. Jasno, ovu mogućnost mogu iskoristiti oni koji imaju prebivalište u Mostaru (kako rekosmo od 1991. do danas) a trenutno se nalaze izvan BiH.  

Opširnije …

Crkveni čin primopredaje biskupske službe

Kako je svima već znano, odlukom pape Pranje, objavljenom na spomendan sv. Benedikta, 11. srpnja 2020., msgr. Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, a msgr. Petar Palić, biskup hvarski, imenovan je biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze.

Opširnije …