Vijesti

Kamo ideš, Hrvatska?

Ako bih u jednoj riječi trebala sažeti svoje viđenje trenutačnog stanja u Hrvatskoj, rekla bih: kriza. O krizi ne saznajemo samo iz medija, nego i u razgovoru s prijateljima i poznanicima. A riječ je o krizi u gospodarstvu, u politici, na području kulture, školstva, visokoga obrazovanja, zdravstva, krizi solidarnosti i morala, krizi u međuljudskim odnosima, krizi u Crkvi, krizi braka i obitelji, krizi odnosa djece i roditelja, općenito krizi vrednota.

Opširnije …

PORUKA PAPE FRANJE ZA 51. SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA

1. U Evanđelju se kaže da “obilazio je Isus sve gradove i sela… Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: ‘Žetve je mnogo, a radnika malo’” (Mt 9, 35-38). Te nas riječi iznenađuju jer svi znamo da najprije treba orati, sijati, obrađivati, da bi se poslije, kada za to dođe vrijeme, moglo ubrati bogatu žetvu. Isus naprotiv kaže da “žetve je mnogo”. Ali tko je to radio da je urod tako obilan? Odgovor je samo jedan: Bog. Očito je da je njiva o kojoj govori Isus čovječanstvo, a njiva smo mi. A plodonosni rad koji daje “obilje ploda” je Božja milost, zajedništvo s njim (usp. Iv 15, 5). Molitva koju Isus traži od Crkve je molitva

Opširnije …

KLERU I PUKU HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA

Vijeće Europske unije raspisalo je izbore za Europski parlament koji će se u svim zemljama članicama održati 25. svibnja ove godine. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu poslalo je obavijest o potrebi prethodne registracije za sve one građane – hrvatske državljane koji imaju prebivalište na području Bosne i Hercegovine i koji svoje glasačko pravo žele ostvariti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH. Uvjeti registriranja isti su kao i na prethodnim izborima, a rok do kojega se može iskoristiti ovo pravo, a onda i pravo glasovanja,

Opširnije …

KOMEMORACIJA ŽRTAVA KOMUNIZMA NA RADIMLJI

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali u stolačkoj okolici.
Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili

Opširnije …

Analiza Zdravka Tomca: Josipović i Milanović - novi grijeh struktura

Zoran Milanović je svojom politikom i djelovanjem stvorio krizu u Vukovaru. Josipović se vraća Teršeličkinoj politici
Kardinal Josip Bozanić na Uskrs stao je u obranu hrvatskih branitelja oštro kritizirajući braniteljo-mrzitelje u hrvatskoj vlasti i hrvatskom društvu.
Kardinal Bozanić se upitao: "Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", te je dodao: "Ne znači li sustavno ponižavanje žrtve branitelja i poigravanje s njima, u zadnje vrijeme

Opširnije …

Nužna je lustracija pete haaške kolone

Sučeljavanje Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu prilikom rasprava o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid i protu tužbi Srbije protiv Hrvatske, bez obzira kakva će biti konačna presuda ima povijesno značenje jer su izneseni argumenti i protuargumenti dovoljni da se konačno utvrdi istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo ali i o današnjoj srpskoj politici koja je ostala i dalje četnička i koja se nimalo nije promijenila u odnosu na Miloševićevu politiku koja je jedini krivac za veliko zlo i zločine koji su se dogodili.

Opširnije …

POLICIJA MORA UHITITI PROVOKATORA

Ispričavam se cijenjenim čitateljima Katoličkog tjednika što sam ponovno prisiljen pisati o odjecima, bolje rečeno jeci, groznih velikosrpskih optužbi protiv Hrvatske u protutužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Nastavlja se i dalje velikosrpska strategija da krivotvorinama i lažima navodno dokaže kako su Srbi žrtve cijelog niza genocida koji su učinili Hrvati, kako se ustaška i nacistička hrvatska politika iz prošlosti nastavlja i danas. Ponavljaju se iste laži i klevete i ne odustaju od optužbi da je operacija Oluja u kolovozu 1995.

Opširnije …

PREDSJEDNIČKI IZBORI SU TOČKA PREOKRETA

Kriza ne prolazi. Hrvatska i dalje tone. Broj nezaposlenih približava se 400 tisuća. Svaki novi dan je sve gore i gore. Sve je jasnije da sadašnja vlast na čelu sa Milanovićem i Josipovićem nije u stanju zaustaviti daljnje propadanje, da nije u stanju izvesti preokret. Ljudi ne vjeruju ovoj vladi ali svejedno ne traže prijevremene izbore nego su spremni trpjeti krizu i propadanje do jeseni 2015. godine kada dolaze parlamentarni izbori.

Opširnije …

O novim svecima svjedočili njihovi tajnici

Svoje svjedočenje o novim svecima izrekli su oni koji su ih iz najbližega promatrali, njihovi tajnici kardinal Loris Capovilla i kardinal Stanislaw Dziwisz.
U Medijskom centru u Vatikanu u petak 25. travnja svoje svjedočenje o novim svecima izrekli su oni koji su ih iz najbližega promatrali, njihovi tajnici kardinal Loris Capovilla i kardinal Stanislaw Dziwisz.

Opširnije …

Pater Ike: Hrvatsko, želim ti i medijski Uskrs – da budeš samo svoja i Božja

Prenosimo tekst koji je pater Ike Mandurić SJ, studentski kapelan bazilike Srca Isusova u Zagrebu, stavio na svoj Facebook profil nedugo uoči Uskrsa. U njemu popularni pater Ike progovara o medijskoj sceni u Hrvatskoj i navodi kako nam je potrebna promjena stanja medijske scene, stvaranje medija koji će konačno biti u službi naroda, a ne interesa raznih lobija i grupacija.

Opširnije …