Vijesti

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

IKA, 26. ožujka 2020.: Vjernicima koji su zaraženi virusom Covid-19, uobičajeno zvanim koronavirus, kao i zdravstvenim djelatnicima, članovima obitelji i svima koji se s bilo kojega naslova, pa i molitvom, brinu o njima, udjeljuju se posebni oprosti. „U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, molitvi postojani.“ (Rim 12, 12) Ove riječi, koje je sveti Pavao napisao Rimskoj Crkvi, odjekuju cijelom poviješću Crkve i usmjeravaju prosudbu Crkve pred svakim trpljenjem, bolešću i nevoljom.

Opširnije …

ODGOĐEN JE SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZAGREBU

Prema odluci HBK odgađa se 11. Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se trebao održati 9. i 10. svibnja 2020., u Zagrebu. Više informacija možete pronaći na website: zagreb.shkm.hr - na kojoj službeno stoji i ovo: Zagrebačka nadbiskupija, kao organizator jedanaestog Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), ovime priopćuje odluku Hrvatske biskupske konferencije, da je SHKM koji je trebao biti održan 9. i 10. svibnja u Zagrebu za sada odgođen. Novi termin Susreta nije predviđen u 2020. godini.

Opširnije …

Dr. Alemka Markotić je praktična vjernica koja javno svjedoči svoju katoličku vjeru

Jedna od vodećih osoba u borbi protiv širenja koronavirusa u Hrvatskoj, dr. Alemka Markotić, jučer je nakon potresa u Zagrebu poslala važnu poruku građanima Hrvatske. Index javlja kako je u javljanju uživo dr. Markotić komentirala novonastalu situaciju ovim riječima: “U situacijama kao što je ova svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu.

Opširnije …

DODATNI ŽUPNI OGLASI, 24. 3. 2020.

Poštujući odredbe Federalnoga stožera civilne zaštite i Kriznoga stožera HNŽ-a dajem na znanje župljanima župe sv. Tome apostola nekoliko informacija: v Od danas uključivo, utorak 24. 3. 2020., zbog policijskog sata koji počinje u 18 h, večernje dnevne Svete Mise bit će u 17 h. Crkva je otvorena svaki dan, od 11 h do 12h, te od 16 h do 17,30 h za osobno klanjanje i molitvu. I u drugo vrijeme po potrebi pojedinih vjernika. Dobro se prije najaviti župniku don Kreši na telefon

Opširnije …

ŽUPNIKOV PROGLAS ŽUPLJANIMA ŽUPE SV. TOME APOSTOLA

Molim sve župljane koji imaju mogućnost neka pročitaju Biskupove Dodatne upute i odredbe - corona virusu na našoj župnoj Web stranici u ovoj rubrici Aktualnosti. Po tim uputama treba se ravnati za sutra, 4. korizmenu nedjelju, 22. 3. 2020. i ostale radne dane. Do sljedeće Upute. Biskup se u svojim Uputama poziva na zapovijed Federalnog stožera civilne zaštite i Kriznog stožera HNŽ-a. Molim sve župljane da poštuju ove Biskupove i stožerske odredbe.

Opširnije …

HRABRI BUDIMO

Povijest Crkve pamti i teže dane, jednako radilo se o ratovima ili kugama. Crkva je uvijek bila otvorena i dostupna – sama od sebe nije se zatvarala i u sebe povlačila! Uvijek je imala odgovor vjere i razuma na razne životne kušnje. To je i danas naš zadatak. Stoga vas i pozivamo da u ovom vremenu budemo utjeha i okrjepa, u prvom redu duhovna i sakramentna, a onda i karitativno-humanitarna, istaknuo je biskup Ratko u ponovnu obraćanju svećenicima u situaciji razvoja i opasnosti koronavirusa. Dopis prenosimo u cijelosti:

Opširnije …

Fra Josip Blažević o ‘inatljivim kršćanima’ u doba koronavirusa: Zašto njihovi stavovi nisu kršćanski

Zar ćemo se bacati s brda kako bismo dokazali svoju vjeru da nam ni smrt ne može nauditi? Ili ćemo posezati za bočicama otrova kako bismo dokazali svoju vjeru da nam ni otrov neće naškoditi? Onda nam ni pekari ne trebaju, jer je Isus i kruh umnažao! Fra Josip Blažević na svom je Facebook profilu objavio zanimljiv tekst o ‘inatljivim kršćanima’ u doba koronavirusa. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Opširnije …

KLERU I PUKU U HERCEGOVINI

Obraćam vam se ovim pismom danas, na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika velikoga dijela naše mjesne Crkve: Mostarsko-duvanjske biskupije. Sv. Josipa Crkva časti kao najsnažnijega zaštitnika slabih i potrebnih pomoći. Stoga ćemo se u ovim vremenima kušnje na poseban način utjecati zagovoru ovoga Božjeg ugodnika kojemu, nakon Gospe, naše Majke po milosti, pripada najveća čast i dika u Crkvi.

Opširnije …

Upute i odredbe za ponašanje u situaciji proglašene pandemije koronavirusa

Sadašnja, službeno proglašena pandemija koronavirusa tiče se svih članova Katoličke Crkve. Nakon savjetovanja i dogovora kao dijecezanski biskupi zajedno vam upućujemo – za sada – ove napomene da ih priopćite svojim župljanima i da se prema njima ravnate. I u ovoj sadašnjoj kušnji mi kao Kristovi vjernici svoje pouzdanje stavljamo u ruke svoga Stvoritelja i Spasitelja,

Opširnije …

TROPLETOVI DANI KULTURE 26. 10.-28.11. 2019.

Misu s homilijom, a potom predavanje za studente i mlade u župi sv. Tome apostola, u utorak 29. 10. 2019., u 18 h održat će poznati salezijanac iz Zagreba, don Mihovil Kurkut. Tema predavanja je: KAKO BITI MLADI KATOLIK DANAS? Kazališna predstava o životu sluge Božjega Petra Barbarića:  SNOVOPRIČA, održat će se u četvrtak,  31. 10. 2019., u 19 h, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ulaz slobodan.

Opširnije …