Priprava za prvu Pričest i ispovijed

I. Priprava u tri vremenske etape:

1. Dalja priprava podrazumijeva da dijete redovito ide na nedjeljnu Misu i župnu katehezu od prvog razreda osnovne škole, a posebno zadnji, četvrti razred. Župna kateheza uvodi djecu u puno zajedništvo Crkve, u primanje i slavljenje sakramenata, u molitvu i sebedarno služenje bližnjima. Dakle, u župi se vjerauči, slavi i živi. Školski vjeronauk stavlja naglasak na obrazovanje, na vjerske istine i širu religijsku kulturu. On je druga strana medalje s kojima katolička djeca mogu steći cjelovit duhovni, moralni i kulturološki odgoj.

2. Bliža priprava za sakramente Pričesti i ispovijedi počinje na svetkovinu Krista Kralja, kada djeci jasno dajemo do znanja da primanjem ovih sakramenata intenzivnije ulaze u zajedništvo s Kristom i Crkvom te da ih Crkva osposobljava da budu širitelji Kristova Kraljevstva (kraljevstva istine i života, kraljevstva svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira). Zato im se u bližoj pripravi govori da nas sakramenti uvode u trostruku dimenziju Kristova života, u trostruku Kristovu službu: kraljevsku(da bližnje uče ljubiti kao što Krist nas ljubi), svećeničku (da što dostojnije svetkujusakramente)i proročku (da pozorno i pobožno slušaju njegovu Riječ, da na župnoj katehezi i školskom vjeronauku proučavamo sv. Pismo i istine vjere te da po njima žive). Tako, svetkovinom Krista Kralja, kroz tu trostruku službu, prvopričesnici,kao mali apostoli nove evangelizacije, ulaze u tkz. Godinu apostolata,  u kojoj trebaju sudjelovati u jednoj od sedam župnih živih krugova koji se zovu imenima koje označavaju Kristovo Kraljevstvo.A svi su ti živi krugovi povezani u jedan vjeroučenički pokret koji se zove (DUGA - DIONIŠTVO UGRUPNOM APOSTOLATU).U vjeronaučnom pokretu DUGA ima sedam živih krugova koji su međusobno djelatno povezani. Na svetkovinu Krista Kralja svi kandidati za prvu Pričest, osim što se učlane u jedan od sedam živih krugova, dobivaju posebne listove s molitvama koje trebaju moliti svaki dan (jutarnja i večernja molitva, molitve prije i poslije jela te molitve i ispit savjesti prije spavanja.

U tijeku ove bliže priprave treba organizirati dva susreta s roditeljima, u došašću i korizmi, s kojim se roditelji intenzivnije uključuju u tijek priprave djece za ove sakramente.

3. Neposredna priprava počinje tjedan dana prije proslave prve svete Pričesti, a glavni je naglasak na Trodnevnici. Posebno organiziramo ispovijed za roditelje i kumove, a dan kasnije (tj. u subotu) za same kandidate. Za samu proslavu Pričesti djeca nemaju nikakvih pojedinačnih nastupa. Svi zajedno mole i pjevaju kao jedno srce i jedna duša. Sve se pjeva, pa čak i molitva vjernika. Homilija je kratka. Proslava prve Pričesti je na Bijelu nedjelju, na Misi u 10 h.

3.1. Program trodnevnice

- Četvrtak, u 17,30 imamo euharistijsko klanjanje na koje pozovemo djecu, roditelje i njihove kumove.Djeca sudjeluju aktivno sa svojim molitvama koje sami napišu. U 18,00 h sveta Misa za prvopričesnike i njihove roditelje. U homiliji  svećenik propovijeda o sakramentu krštenja. Poslije Mise bude proba za prvopričesnike i roditeljima se podijele prvopričesnička odijela koja su vlasništvo župe.

- Petak, u 17,30 sati ispovijed za roditelje, ukućane i kumove od prvopričesnika; kandidati predmole krunicu moleći za svoje roditelje i kumove, dok se ovi ispovijedaju. U 18,00 sati sveta misa i homilija o sakramentu svete ispovijedi. Krsnim kumovima želimo staviti na znanje važnost i ulogu krsnog kuma u duhovnom odgoju kumčeta. Biti kum, to je poziv i poslanje, a ne samo običaj i tradicija.

- Subota, u 17,00 sati je ispovijed zaprvopričesnike; u, 17,30 h krunicu predmole roditelji i krsni kumovi moleći za prvopričesnike,  a u 18,00 sati je Misa i kratka homilija o sakramentu Euharistije. Poslije mise bude kratka generalna proba za prvopričesnike za sutrašnje prvopričesničko slavlje. Djeci svratimo pozornost da se ne dadnu smesti ni od koga i ni od čega, najvažniji im je susret s Kristom.

Napomena: Dva tjedna prije svečanog prvopričesničkog slavlja djeci podijelimo detaljan i transparentan program same proslave prve svete pričesti, koji je zapravo mali priručnik proslave Ispovijedi i Pričesti. Na tom priručniku piše i to kako roditelji prije ispovijedi trebaju oprostiti svojoj djeci i blagosloviti ih prije nego djeca pođu na prvu ispoviejd. Na Bijelu nedjelju djeca od kuće dolaze obučena u župna bijela odijela. Svi imaju jednaku prvopričesničku odjeću da bi se izbjegao kič, pomodarstvo i prestiž nekih (samo novcem) imućnih obitelji.

  II. Obred primanja i predstavljanja kandidata za prvu pričest
(na nedjelju Krista Kralja)

Nakon homilije slijedi:

Umjesto recitiranog Vjerovanja: Odreknuće od sotone i grijeha te ispovijest vjere;

 1. Čitaju se imena kandidata s ambona, a kandidati odgovaraju s poklikom: Evo me!
 2. Molitva: Ispovijest vjereHrvata katolika

Svećenik: Dragi kandidati za prvu svetu Pričest. Danas vas predstavljamo Isusu i okupljenoj župnoj zajednici koji vas danas službeno prihvaća kao kandidate za prvu svetu Pričest. Stoga vas, nakon ispovijesti vjere i obećanja da će te životom potvrditi svoj krsni savez s Bogom, pitam pred okupljenom župnom zajednicom:

 • Svećenik: Sveta misa je središte našeg kršćanskog života. Hoćete li redovito, svake nedjelje, sudjelovati na svetoj misi?
 • Kandidati odgovaraju u jednini: Hoću!
 • Svećenik:Molitva je razgovor i susret s Bogom. Hoćete li redovito svoje duše uzdizati Bogu po svojim dnevnim molitvama?
 • Kandidati odgovaraju: Hoću!
 • Svećenik:Hoćete li redovito pohađati župni i školski vjeronauk i iskreno se truditi da Boga što bolje upoznate i iskreno ljubite?
 • Kandidati odgovaraju: Hoću!

Svećenik:Pomolimo se - Gospodine Bože, ti si sakramentom svetog krštenja ovoj djeci dao dostojanstvo djece Božje. Molimo te, prati ih svojom očinskom ljubavlju na njihovu prvopričesničkom putu da rastu u mudrosti i milosti. Daj da vjerno ispune obećanja koja su ti danas dali i da te spremno i pobožno prime u svoje duše na prvoj svetoj Pričesti. Neka budu pravi svjedoci tvoje sebedarne ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu.

Kandidati: Amen!

Molitva vjernika

 1. Za Crkvu i nas njezine mlade članove da vjerno i ustrajno svjedočimo za Krista i njegovo Kraljevstvo istine i života, svetosti i milosti, pravde ljubavi i mira - molimo Te!
 2. Za papu, biskupe, svećenike, naše roditelje, odgojitelje i animatore - da nam budu učitelji i svjedoci vjere, molimo Te!
 3. Za naš hrvatski narod i naše hrvatske obitelji da se u njima nikada ne ugasi svjetlo vjere  - molimo Te!
 4. Za nas prvopričesnike da redovitom nedjeljnom misom, dnevnom molitvom i vjeronaukom, radosno idemo ususret prvoj pričesti - molimo Te!
 5. Za naše pokojne, za pokojne branitelje i sve one koji su pali i život dali za krst časni i slobodu zlatnu - molimo Te!