GODINA BRAKA I OBITELJI U NAŠOJ ŽUPI

Najavili smo na posljednju nedjelju u mjesecu listopadu (na Obiteljskoj Misi, 26. 10. 2014.), a danas na svetkovinu Krista Kralja, 23. 11. 2014. i proglašavamo da će Godina braka i obitelji u našoj župi otpočeti na 1. nedjelju došašća, koja inače pada na zadnju nedjelju u mjesecu studenom, kada, kao i svake zadnje nedjelje u mjesecu obilježavamo Nedjelju obitelji i slavimo Obiteljsku Misu u 10 h. Glavna zadaća i pastoralna orijentacija u ovoj Godini braka i obitelji bit će nam geslo: Obitelj – zajednica vjere, života i ljubavi, po kojemu već djeluje naš obiteljski pokret KUĆNA CRKVA.

Odlučili smo se za Godinu braka i obitelji zato jer je od 5. do 15. listopada u Rimu održana Treća izvanredna sinoda o obitelji na temu:  „Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije”, a redovita biskupska Sinoda o obitelji održat će se u Vatikanu od 4. do 25. listopada 2015. godine. Dodatni povod za Godinu braka i obitelji u našoj župi je i to što će se na Trsatu, 19. 4. 2015., održati Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Na taj susret planiramo ići s obiteljima koje se prijave (posebno računamo s članovima obiteljskog pokreta Kućna Crkva), a nastojat ćemo u 2015. godini organizirati i bračno hodočašće u Rim.

Ovdje donosimo duhovno-pastoralnu ponudu svim bračnim parovima i obiteljima naše župe koju bi trebali pokušati ostvariti u novoj liturgijskoj godini:

1. Vjerno i ustrajno provoditi zavjetno nacionalno obećanje dano u Ninu, (2. 9. 1979. kada  smo u okviru desetogodišnje jubilejske proslave 1300 godina kršćanstva u Hrvata slavili Branimirovu godinu -1100 godina neprekinute vjernosti Svetoj Stolici):  Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi Misu. Stoga treba uzeti sličice u župnom uredu i svaku večer zajedno obiteljski moliti: Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj i Ispovijest vjere Hrvata katolika, te uz to zajedno izmoliti berem jedno otajstvo krunice.

2. Sudjelovati na obiteljskom klanjanju koje se održava drugog i četvrtog četvrtka u mjesecu u 17,30 h u našoj župnoj crkvi. Neka na jednom od ovih klanjanja bude prisutan barem jedan od bračnih parova.

3. Posebno obilježavati Obiteljsku nedjelju, a to je svake zadnje nedjelje u mjesecu, zajednički kao obitelj sudjelovati u slavljenju Obiteljske mise u 10 h i sudjelovati na predavanju za bračne parove poslije Mise.

4. Čuvati se teškoga grijeha i ispovjediti se za velike katoličke blagdane.

5. Sudjelovati na duhovan i materijalan način u izgradnji naše župne zajednice i naše nove župne crkve.

6. Ako ste mlađi bračni par, odlučite uz pomoć Božju, otvoriti se novom životu i roditi još koje dijete.

7. Darovati 10 KM za siromašne obitelji s brojnom djecom ili za stipendiju siromašnim nadarenim đacima i studentima u našoj župi (preko žup. ureda).

8. Na svaku bogopsovku koja se čuje, reći u sebi: Blagoslovljen budi Bog te u svagdanjoj komunikaciji biti obazriv  njegujući civilizaciju ljubavi.

9. Međusobno se pozdravljati i odzdravljati na kršćanski način: Hvaljen Isus i Zbogom (umjesto onog ciao-ćao).

10.Zauzimati se više za opće dobro i čuvati okoliš.

Natrag