GODINA MLADIH U NAŠOJ ŽUPI

Na blagdan Kraljice Krunice (na osmu obljetnicu osnutka naše župe sv. Tome apostola), u nedjelju, 7. 10. 2018., svečanim predstavljanjem naših krizmanika na misi u 18:00 sati, otvorili smo Godinu mladih u našoj župi. Jedan od povoda za proglašenje ove pastoralne godine Godinom mladih bio je i dolazak Domagoja Markića u našu župu, kojega je kao diplomiranog teologa i kandidata za svećeništvo biskup Ratko Perić prije poslao obaviti pastoralni praktikum u našoj župi. Glavna pastoralna nit vodilja ove Godine mladih jesu riječi poticaja koje je sveti Pavao uputio svome učeniku i prijatelju Timoteju: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (2 Tim 1, 6). Pod ovim geslom ovu pastoralnu Godinu mladih u našoj župi želimo obilježiti kroz sljedeće dosadašnje i nove poduhvate:

  1. Studentski utorak: I nadalje svakoga utorka želimo moliti krunicu s mladima i studentima u našoj župnoj crkvi te s njima i za njih slaviti svetu misu u 18:00 sati. Na toj misi, kao i dosadašnjih godina, bit će kratka homilija, a misu će pratiti pjevanjem naši mladi i studenti. Nastojat ćemo da ove mise utorkom predvode mladi svećenici.
  2. Mjesečna predavanja: u tijeku akademske godine, svakoga četvrtog utorka u mjesecu, bit će predavanje za mlade i studente. Tako će prvo predavanje biti u utorak, 23. 10. 2018., odmah poslije večernje svete mise koju slavimo u 18:00 sati.
  3. Škola za animatore: Svake prve i treće srijede u 20:00 sati imat ćemo Školu za animatore u koju se mogu upisati mladi od krizmaničkog uzrasta sve do onih koji su studenti. Oni mladi koji završe animatorsku školu postaju članovi našeg pokreta za mlade koji se zove BIOS. To je pokret mladih za novu evangelizaciju. O ovom pokretu možete čitati na našoj župnoj web stranici. Želimo mlade ljude osposobiti da uzmognu radosno živjeti svoju mladost i da taj žar radosti raspiruju na one s kojima žive. Ova škola za animatore uključuje i cjeloviti odgoj za mlade koji se zove TeenSTAR  (to je cjelovit odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti).

Ovi osposobljeni animatori pomagat će u župi voditi žive krugove vjeroučenika koji su članovi našeg župnog pokreta za djecu koji se zove DUGA. Ti osposobljeni animatori organizirat će i voditi dvotjedni Ljetni oratorij za djecu u našoj župi koji se organizira po završetku školske i vjeronaučne godine.

  1. Instrukcije za izvrsnost: organiziramo instrukcije iz kemije za maturante koji žele upisati medicinu, dentalnu medicinu i farmaciju. Ove instrukcije mogu biti četvrtkom od 16:00 do 17:00 sati ili srijedom od 15:00 do 16:00 sati. Za instrukcije iz fizike i matematike tražimo studente koji su pri kraju studija, koji imaju i znanja, iskustva i dobre volje. Mogu se prijaviti u naš župni ured.

Važna napomena: Važno je napomenuti da ovu Godinu mladih naša župa organizira uz svesrdnu pomoć i svakovrsnu suradnju HKZ TROPLET. Neki naši animatori, a i župnik don Krešo, aktivni su članovi ove Zajednice. Bez nje ne bih mogli uspješno organizirati ovaj poduhvat. Ovo smatramo zajedničkim projektom koji se upravo začinje i počinje u okviru ovogodišnjih  Tropletovih dana kulture 2108.- Vjera, baština, identitet.

Natrag