Tražitelji smisla

Sjećate li se kako se zvao udžbenik iz vjeronauka u prvom razredu srednje škole? – Tražitelji smisla. Upravo tako.

Ako se pitamo na koga se misli kad se kaže tražitelj smisla, možemo reći da se misli na svakog čovjeka. Svaki čovjek traga za smislom. Bez smisla se ne može živjeti - nismo zadovoljni, nismo sretni. Tražimo smisao koji će ispuniti naš život.

Ipak, nije bez razloga udžbenik za srednjoškolce nazvan baš ovako. Srednjoškolci, studenti i mladi su zapravo u najvećoj mjeri tražitelji smisla. U tom razdoblju našega života odlučujemo u velikoj mjeri o ostatku našega života. Izlazimo iz djetinjstva u punoljetnost, iz obiteljskog doma u svijet koji nas okružuje. Pred nas se stavljaju veliki izazovi – izabrati srednju školu, izabrati fakultet, izabrati zanimanje kojim ćemo se baviti, izabrati životnog partnera ili možda život u celibatu – na kraju, izabrati životni poziv. Kroz sve ove odluke, provlači se pitanje smisla. Koji je smisao moga izbora, i zašto nešto odabirem, a drugo odbacujem? I koji je smisao moga života uopće?

Ne trebamo se bojati ovoga pitanja. Ono dolazi iz dubine našeg srca gdje je upisana čežnja za nečim višim – za Bogom. Sami uviđamo da nam sva zadovoljstva ovoga svijeta, ili, s druge strane, sve boli, nisu odgovor u samima sebi - ne daju nam smisao. Upravo zato i jesmo „tražitelji smisla“. Upravo zato tragamo za smislom.

Hoćemo li taj smisao ikad pronaći? Siguran sam da već jesmo i da ćemo ga uvijek iznova pronalaziti. Smisao našega života nije nikakvo matematičko, ili biološko, ili filozofsko objašnjenje koje bi nosilo sa sobom odgovore na sva naša pitanja. Ne. Smisao kojeg mi susrećemo jest osoba – jest Isus Krist.

Sveti Ivan počinje svoje evanđelje  riječima „U početku bijaše Logos“. Ovu grčku riječ Logos možemo prevesti na mnogo načina, jer u grčkom jeziku ona doista i nosi različita značenja. Jedno od značenja ove riječi je i Smisao. Sada nam postaje jasnije što nam je još Ivan želio reći svojim riječima. Isus je došao na svijet, utjelovio se, postao čovjekom da nas spasi - Smisao je došao k nama.

Jesmo li sada sve zagonetke riješili? Pronašli sva rješenja? Ne, nemamo sve odgovore, niti sva rješenja. Ipak, poznajemo Put, Istinu i Život. Znamo gdje i kako tražiti odgovore i smisao. Znamo komu se obratiti. On je došao u susret nama, a mi mu se trebamo otvoriti i pustiti da On „osmisli“ naš život. U susretu s Njime on nam daje odgovore na sva naša životna pitanja.  

D. Markić

Natrag