ŽUPNIKOV PROGLAS ŽUPLJANIMA ŽUPE SV. TOME APOSTOLA

Bijeli Brijeg, 21. 3. 2020.

Molim sve župljane koji imaju mogućnost neka pročitaju Biskupove Dodatne upute i odredbe - corona virusu na našoj župnoj Web stranici u ovoj rubrici Aktualnosti. Po tim uputama treba se ravnati za sutra, 4. korizmenu nedjelju, 22. 3. 2020. i ostale radne dane. Do sljedeće Upute.

Biskup se u svojim Uputama poziva na zapovijed Federalnog stožera civilne zaštite i Kriznog stožera HNŽ-a. Molim sve župljane da poštuju ove Biskupove i stožerske odredbe.

Neki su me župljani zvali na telefon i pitali je li grijeh sutra ne ići na misu? Nije grijeh. Ovdje je u pitanju viša sila i teške okolnosti, a ne naša slobodna volja. Civilna vlast zabranila je okupljanja i unutra i na otvorenom prostoru (više od 10 osoba) radi našeg osobnog i općeg dobra. I Crkva to treba poštivati radi dobra i sigurnosti svojih vjernika.

Sutra ću slaviti svete Mise, ako Bog da, u 8 h i 10 h. Obje mise slavit ću za sve naše župljane. Sve ću vas na oltaru prikazati Gospodinu, da nas sačuva od ovoga zla i nevolje. Na ovu 4. korizmenu nedjelju neće biti večernje svete mise u 18 h. Do daljnjega dokidamo nedjeljnu večernju svetu misu.

Mnogim našim vjernicima nedjeljna sveta misa je „izvor i vrhunac“ njihova života. Zato im je i teško podnositi žrtvu da ne odu na svetu misu. Eto, baš tu žrtvu treba prikazati kao duhovnu žrtvu koja nas povezuje sa svetom misom u našoj župnoj crkvi.

Ako budem živ i zdrav, svaki dan ću slaviti svete mise prema nakanama kako sam ih primio i zapisao u Direktoriju. To će, kao i do sada, biti uvijek objavljivano u Oglasima i u Župnom glasniku, kojega sutra, nažalost, nema komu tiskati. Ali ću ga svejedno napisati i objaviti na našoj župnoj Web stranici.

Napominjem da je župna crkva otvorena za osobnu molitvu. Samo pri tome treba paziti da u crkvi ne bude više od deset osoba i da se poštiva razmak. Nažalost, nitko od nas ne zna je li zdrav ili zaražen. Zato budno treba paziti da čije zdravlje ne ugrozimo, ili da nas netko ne ugrozi. U svijetu se puno dogodilo ubojstava iz nehaja. Oružje s kojim su ubijali ljude bila je, ne pištolje, nego corona virus. Čuvajmo svoj i tuđi život. Moj savjet je: OSTANITE KOD KUĆE! I budite Kućna Crkva gdje se Evanđelje čita, živi i odakle ono zrači.

Budući da ne možete ići na svete mise, pozivam sve župljane na molitvu po obiteljima. Više će nas udružiti i zbližiti molitva nego ova nevolja. Stoga toplo preporučujem da se u našim obiteljima svaku večer moli Krunica, Ispovijed vjere Hrvata katolika te Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj. Tko ne zna, ili tko nema molitvenika, sve se može naći na internetu. Ujedinite se i ujedinimo se u molitvi. Neka to bude vaš duhovni doprinos svakodnevnoj i nedjeljnoj Euharistiji. Ona će nas tako istinski povezati s Bogom i jedne s drugima. Ovo vrijeme iskoristimo i za zajedničko čitanje Svetog Pisma u obitelji. Božja riječ će nas nadahnuti i učvrstiti u vjeri, nadi i ljubavi.

I kod nas će se situacija s corona virusom vjerojatno razvijati kao i u svijetu. Pridružimo se molitvom onima koji se „na prvoj crti“ bore za nas protiv corona virusa. „Mnogo može žarka molitva pravednikova“ (Jak 5,16). Posebno u molitve preporučimo oboljele od ove epidemije, liječničko i medicinsko osoblje, te sve civilne, policijske i ostale službe koje se brinu za opće dobro, kao što su volonteri koji u ovim teškim trenucima ne misle samo na sebe. I meni su se već javile dva momka (iznad 18 godina) koji žele biti na usluzi potrebnim župljanima.

Molim sve vas, draga braćo i sestre, da ne zaboravimo najpotrebnije naše župljane. Stoga javite župniku don Kreši ako je netko potreban da ga možemo opskrbiti s onim što je najpotrebnije. Za to su dobrodošli volonteri.

Molimo se, poštujmo propise i upute, čuvajmo jedni druge i molimo jedni za druge. Čuvao nas dobri Bog i pratio zagovor sv. Josipa zaručnika BDM i našeg nebeskog zaštitnika sv. Tome apostola.

Opet ću se oglasiti kad za to bude bila potreba. Obavještavat ću vas o novim crkvenim i civilnim uputama. Što će i kako će biti za ispovijed, uskrsne blagdane, javit ću vam svakako na vrijeme.

Donosim ovdje i župni telefon: 036 329 490.

Vaš župnik don Krešo

Natrag